Jamarska odprava Samar 2017

Kategorija: Aktivnosti Objavljeno: četrtek, 09 november 2017 Napisal: Marjan Vilhar

Jamarsko društvo Luka Čeč se je v mesecu aprilu in maju 2017 udeležilo mednarodne jamarske ekspedicije v Filipinih - otok Samar. Jamarsko odpravo je organiziral jamarski klub Gruppo Grotte Brescia »GGB« v odpravi so sodelovali jamarji iz Italije in Slovenije.

Samar je tretji največji otok na Filipinih. Nahaja se v vzhodni provinci Visayas, v osrednjem delu Filipinov. Otok je razdeljen na tri pokrajine: provinco Samar, provinco Severni Samar in provinco Vzhodni Samar. Te tri pokrajine, skupaj s pokrajinami na bližnjih otokih Leyte in Biliran, so del vzhodne regije Visayas. Južno od Samarja je zaliv Leyte, ki se nahaja vzhodno od Samarja in je del Pacifiškega oceana. Podnebje na otoku Samar je tropsko,vroče in vlažno. Od novembra do januarja ni izrazite sušne sezone preostanek leta pa je deževen z veliko padavinami.

Jamarska ekipa je letela iz Milana preko Abu Dhabija v Manilo. Po večeru preživetem v norem in zanimivem mestu Manila smo odleteli na otok Samar 650 km oddaljen od prestolnice. Na letališču Tacloban so nas pričakali domačini, ki že veliko let sodelujejo pri pomoči organiziranja odprave. Iz letališča smo se odpeljali (z 200 kilogrami opreme, ki smo jo potrebovali za raziskovanje) po dodatno potapljaško opremo, ki je bila skladiščena v podjetju Trekexplorer. Podjetje vodi domačin Jony, ki je začel z vodenimi ogledi jam na tem območju. V mestu smo nakupili še nekaj dodatne opreme, ki jo nismo morali transportirati z letalom saj bi bili stroški previsoki (helij plin, vrvi itd.). Z mesta Catbalogan smo se z loklanimi kombiji odpeljali do vasice Barruz. Pot je bila z prva dobra, asfaltirana 15km pred vasico pa se je pot spremenila v blatni kolovoz in le z težavo smo se prebili do vasice katero smo dosegli v poznih večernih urah. Vasica Barruz je bila dazni tabor ekspedicije. Iz vasice smo peš po džungli nadaljevali še nekaj ur hoje do lokacije jam, ki smo jih začeli raziskovati. Jame so bile že poznane in delno raziskane iz prejšnjih odprav, ki jih je jamarski klub BBG (Gruppo Grotte Brescia) raziskoval v preteklih ekspedicijah. Pri transportu jamarske opreme in potapljaške opreme so nam bili v pomoč lokali nosači »porterji«, ki so nam opremo v času akcij transportirali iz vasi do vhodov v jame. Ekipa je raziskovala jamo Male-Ho in Sulpan. Jamski potapljač Simon Burja je bil tu velik člen odprave saj so njegovi izjemni potopi in raziskovanja sifonov, vodnih rovov pripeljali do novih odkritij in povezav. Dolžina novo odkritih delov je narasla iz 24km na 27, 28, 30 in vse do 32,100m od tega je 4,000m sifonov. Tako je ekipa v dneh raziskovanj na območju Sulpana združila jame skupaj v sistem poimenovan Sulpan - Male-Ho cave in je z 32,100m postala najdaljša jama na Filipinih. Simon Burja je v zadnjih dneh naredil potop v Caledunga izviru to je eden največjih kraških izvirov na svetu po količini vode, ki prihaja na površino. Burja je naredil prvi pristopni potop v izvir saj je območje problematično zaradi upornikov, ki še vedno delujejo na tem območju. Predhodne ekspedicije niso dobile dovoljenja za raziskovanje, območje okoli izvira je še vedno pod vojaškim nadzorom in situacija vasi Brgy Literon je bila napeta. Iz vasice Literon smo potapljaško opremo z petimi nosači, dve uri hoda po stezi transportirali do izvira. Odkritih je bilo 150m nove jame, ki se nadaljuje v masiv, raziskovanje potapljača je bilo oteženo zaradi slabe vidljivosti v vodi.

V celotni ekspediciji na Filipinih je bilo veliko transportiranja potapljaške opreme kar je bil logističen izziv. Čas ekspedicije v Filipinih se je hitro, prehitro zaključil in z Simonom Burjo sva v začetku maja 2017 zapustila odpravo ter se vrnila preko Manile nazaj v Evropo. Ostali člani so odpravo podaljšali za nekaj dni in se ravno tako varno vrnili nazaj domov. Avantura, noro delo, žive sanje tako lahko opišem jamarsko odpravo Samar 2017.