Brezno pod žičnico

Kategorija: Aktivnosti Objavljeno: sobota, 05 december 2015 Napisal: Matjan Vilhar

Klub Luka Čeč se je udeležil delovne akcije v Breznu Pod Žičnico dne 5. in 6.12.2015 na Kaninu. V Bovcu smo se zbrali Andrej Kristan-Jokl (JDL), jamarski klub Borovnica (Tone Palčič, Mitja Mršek) ter jamarski klub Luka Čeč (Matej Bizjak, Marjan Vilhar) .
Podporna ekipa klub Borovnica nam je pomagal pri prevozu jamarske opreme do C postaje kaninske žičnice. Med vožnjo po novi cesti na Kanin smo na polovici naredili krajši postanek za nekaj lepih fotografij z pogledom na Bovec. Pokramljali smo tudi o razmerah na smučišču z žičničarji, ki so se ravno vračali v dolino po napornem delovnem dnevu. Ko smo se pripeljali na postajo C smo od tod pot nadaljevali peš do vhoda v jamo.

Malce smo bili začudeni kako je lahko na 1900m v mesecu decembru tako prijetno toplo vreme, prav nenavadno za decembrski čas. Spuščati smo se začeli v podzemlje ob 17h. Po dobri uri spusta smo prispeli do Boljunca pot nadaljevali naprej skozi Štenge do impresivnega brezna Rojstni dan. Bivak -600m pod breznom Glinščica smo dosegli okoli 22h. Po kratkem počitku in toplem čaju smo se spustili v Ricmanje -700m. V delu jame smo razopremili kamin in pričeli z raz-opremljanjem jame nazaj do bivaka pod breznom Glinščica. V bivak smo se vrnili ob 24h. Po prespanih 5 urah smo začeli z transportiranjem opreme (vrvi, rezervni bivak, hrana...) do -250m Boljunc kjer smo postavili novi bivak, ki bo služil nadaljnjim raziskavam v tem delu. Nadaljevali smo z plezanjem na površje in dosegli izhod ob 16h. Na izhodu nas je pričakal čudovit sončni zahod. V dolino smo se začeli spuščati ob 17h.
Jama Brezno pod Žičnico z impresivnimi brezni nobenega jamarja ne pusti ravnodušnega.