Odprava v Laos 2016

Kategorija: Članki Objavljeno: četrtek, 26 januar 2017 Napisal: Marjan Vilhar

International Cave Expedition LAOS 2016 je potekala v osrednjem Laosu provinci Khammouane, Thakhek in Lak Sao od, 19. januarja do 10. februarja 2016. Udeležilo se je sedem jamarjev iz štirih državi: Liviu Valenas (Nemčija), Dr. Petar Beron (Bolgarija), Alfred Walther (Nemčija ), Volker Dorausch (Nemčija), Gerhard Osswald (Nemčija) , Christian Lüthi (Švica) in Marjan Vilhar (Slovenija).

Laos

Laoška ljudska demokratična republika je celinska država v Jugovzhodni Aziji, ki na severozahodu meji na Mjanmar in Kitajsko, na vzhodu na Vietnam, na jugu na Kambodžo, ter na zahodu na Tajsko. Današnji Laos sledi svojo zgodovinsko in kulturno identiteto v kraljestvo Lan Xan Khao (kraljestvo milijona slonov), ki obstaja že štiri stoletja kot eden izmed največjih kraljestev v jugovzhodni Aziji. Zaradi osrednje geografske lege je kraljestvo Lan Xang lahko postalo bogato gospodarsko kot tudi kulturno središče. Laos je socialistična republika, zavzema marksizem pod vodstvom ljudske revolucionarne stranke Lao, v vodstvu katere prevladujejo vojaške osebnosti. Glavno mesto je Vientiane. Druga velika mesta vključujejo Luang Prabang, Savannakhet in Pakse. Uradni jezik je Lao. Laos je več etnična država v kateri prevladujejo Lao ljudje, tako politično kot tudi kulturno, in sestavljajo približno 60 odstotkov prebivalstva, predvsem v nižinah. Po-Kmerske skupine so plemena, ki predstavljajo preostalih 40 odstotkov prebivalstva in živijo v obronkih in gorah. Podnebje je tropsko z monsunski vzorcem. Deževno obdobje je od maja do novembra z visoko stopnjo padavin in visoko vlažnostjo, nato pa sledi sušno obdobje od decembra do aprila z veliko sonca in visokimi temperaturami.
Od leta 1992 je Laos hitro postal odprt za tuje turiste in veliko uspešnih speleoloških projektov je bilo izvedenih, predvsem s strani francoskih jamarjev. Občasno so italijanske in britanske jamarske ekspedicije prispevale k poznavanju krasa in jam v Laosu . Večina jamarskih odprav so bile namenjene raziskovanju v provinci Khammouane (Mouret 2001), v osrednji Laos in okolici Vang Vieng (Renouard 2000).

Provinca Khammouane

Na območju Thakhek je bil glavni cilj naše odprave področje Pha Soung, ki se nahaja na jugu reke Nam Don, v bližini vasi Ban Na (22 km od mesta Thakhek, pokrajinske prestolnice). V vasi smo se čisto po naključju srečali s francosko ekipo Jean Francois in Claude Mouret (jamski raziskovalec, ki je prvi začel z raziskavami v Laosu leta 1992). Sodelovali smo v petih dneh raziskav. Pričeli smo v Tham Kai Nau jami, ki jo je ekipa kluba "Z"(Valenas) že raziskovala v januarju 2015 do dolžine 2.019 m. V prvi raziskavi sistema smo uspeli preplezati 25m kamin pri vhodnem delu in uresničil se je sum saj smo prišli v že poznane dele jame, ki so bili omenjeni v poročilu predhodnih francoskih odprav (Mouret). Dosegli smo galerijo velikega obsega, ki se je po 330 metrih končala z breznom globine 20m. V spodnji etaži smo naleteli na veliko sifonsko jezero, dolgo 60m in široko 45m. Z majhnim napihljivim čolnom, ki je prišel z menoj vse iz Slovenije, sem odveslal po jezeru ga pregledal ali se morda nahaja nadaljevanje (suhi rov) a ga žal ni bilo. Opaziti je bilo veliko okno v vzhodnem delu dvorane, ki pa je bilo zaradi pomanjkanja opreme za tehnično plezanje previsoko. Iz te galerije, poimenovana »galerija velikega jezera« je druga ekipa v sestavi: Valenas, Uwe, Volker odkrila vzporedni rov v dolžini 194m, s čimer se je sistem Tham K.N. povečal na 2,213m.
Po petih dneh smo raziskave usmerili na jug v Pha Soung, imenovan "Porečje prašiča", jama je horizontalna dolga 900m z jezeri ujete vode, ki ob deževnem obdobju naraste. Pri vhodu v jamo je bilo potrebno opremo zapreti v vodotesne vreče in zaplavati skozi niz jezer v notranjsot. Temperatura vode je bila prijetnih 20°C temperatura v jami pa 23°C. Prvih 300m jame je vodni nakar sledi niz suhih fosilnih rovov. Težko je bilo plezati po ostrih stenah saj zaradi visoke temperature zaščitni kombinezoni niso bili uporabni. Jama se zaključi z ogromnim jezerom dimenzij 50x30m , ki je najverjetneje povezava z sifonom v jami Tham K.N.. Takoj nam je bilo jasno, da se pod nami skriva velika mreža poplavljenih rovov.
V zadnjem delu odprave se je raziskava osredotočila na raziskovanje jame Tham Guan Muh. V že znanih fosilnih galerijah, ki so se na več mestih spuščale v kratka brezna, je ekipa kilometer od vhoda v severnem sektorju sledila močnemu prepihu. Dne 6. februarja 2016 je odkrila novi rov dolžine 280m, ki so ga na prejšnjih odpravah najverjetneje spregledali. Ta rov je povezava z jamo Tham K.N. in vodi do velikega sifonskega jezera. V rov smo prišli skozi veliko okno, ki smo ga zagledali v prejšnjih dneh. S tem odkritjem je sedaj mogoče prečiti celoten masiv Pha Soung od JV, do SZ. Povezava med jamama Tham Guan Mu in Tham Khai Nau je bila združitev v novi sistem poimenovan Pha Soung jamski sistem v skupni dolžni 15,240m in z +53m višinske razlike. Novi Pha Soung sistem ima skupno 26 vhodov.

Thoun Don največji jamski sistem v Laosu

Jama Thoun Don je z dolžino 27km največji do sedaj odkriti jamski sistem v Laosu. Namen je bil prečiti jamo in začeti z raziskovanjem terena na drugi strani masiva, ki ga ni moč doseči saj ni nobenih cest ali poti do tega območja. Najlažji prehod je skozi jamski sistem. Ekipo smo sestavljali Lüthi, Shon Franswa, Vilhar. Tri ure hoje iz vasi Ban Na skozi tropski gozd po stezi ki vodi do vhoda v jamo. Z veliko jamarske opreme (šotor, hrana, vrvi, itd) pričnemo s prečenjem. V vhodnih delih je potrebno biti zelo previden zaradi kač, ki so se specializirale v lovljenju netopirjev in kaj hitro se lahko zgodi, da te zamenjajo za netopirja. Najdemo jih lahko celo do kilometer globoko od vhoda. Jama ima velike galerije in dvorane tako, da prečenje ni bilo zahtevno in je trajalo šest ur. Na dveh mestih srečamo veliko kolonijo netopirjev. Ko pridemo skozi jamo postavimo bazni tabor in pričnemo z raziskovanjem jam v okolici. Raziskujemo dva dni in najdemo več manjših vhodov a brez večjega uspeha. Teren je bil zahteven, erodiran z veliko rastja, ki je močno oviralo raziskavo. Po treh dneh se vrnemo se skozi jamo Thoun Don nazaj v vas Ban Na. Zanimiva izkušnja.

Province Bolikhamxay

V tej provinci, smo se odločili samo za hiter ogled obetavnega terena za nove jamske sisteme saj smo bili omejeni s časom. Cilj odprave je bil ogromen kraški masiv imenovan Pha Hong nahaja se na severozahodu mesta Lak Sao v bližini meje z Vietnamom. Območje sva raziskovala v večini Lüthi in Vilhar. Uspelo se nam je prebiti na masiv kljub nepoznavanju terena in skoraj neprehodnem območju (iz SV strani). Povzpela sva se do najvišjega dela hriba na 1413m. Na platoju nisva odkrila večjih jam le nekaj manjših do 20m dolžine. Sicer pa je plato posejan z številnimi vrtačami in prekrit z gostim tropskim gozdom. Na zadnji dan odprave v Lak Sao z Lüthijem preplezava steno 320m, v težkih razmerah (ostro bodičasto rastje, krušljiva stena) doseževa mogočno okno v steni velikosti 25x40m oziroma spodmol v steni, za katerega smo upali da je vhod v velik jamski sistem. Ko preplezava do vhoda se izkaže, da nisva prva na tem mestu. Na vhodu sva namreč našla Budistični tempelj. Domačini so nekako preplezali steno z pomočjo velikih bambusovih palic in v notranjosti postavili nekaj simbolov, zastav ter sveč. Jama je dolga 50m in zaključi se brez prepiha. Nariševa načrt in se spustiva v dolino. Kako pa so se budistični menihi vzpon tukaj gor, ostaja skrivnost. Vzpon in spust v dolino traja devet uri in pol.
Očitno je alpski masiv Pha Hong (35 km dolžina in 4,7 km širina) poleg številnih vrtač in udornih dolin, posejan tudi z manjšimi zaprtimi brezni. Masiv v sebi skriva velik potencial. Veliko izvirov na dnu tega masiva jasno kaže obstoj podzemnih jamskih sistemov. Na žalost, je območje poraščeno s tropskim gozdom in vzpon na plato traja minimalno 4-5 ur. Če bi želeli raziskovati območje, bi bilo smiselno na vrhu masiva urediti bazni tabor, kar pa je velika logistična operacija če upoštevamo, da na vrhu ni nobenega vodnega vira.

Zaključek

Glede na relativno malo časa, ki ga je raziskovalna ekipa imela na voljo za odkrivanj masiva Pha Soung in heterogenost ekipe (udeleženci smo se prvič srečali v Bangkoku), je bila odprava uspešna. Prvič v zgodovini jamarstva v Laosu, so se odvijale jamarske raziskave na planoti masiva Pha Hong v provinci Bolikhamxay. V odpravi je bil prisoten tudi ugledni bio-speleolog dr. Petar Beron, ki je vodil prvo raziskavo jamske favne na tem področju. Vzorce trenutno preučuje multidisciplinarna skupina strokovnjakov v Bolgariji. Kot pozitivno dejstvo lahko navedem, da odprava ni zabeležila nobene nesreče in nobeden od članov ni imel nobenih zdravstvenih težav. Na koncu so bili odnosi z lokalnimi oblastmi in vaščani Ban Na zelo dobri.