Izkoristi GPS na telefonu

Kategorija: Članki Objavljeno: ponedeljek, 30 julij 2012 Napisal: Matjaž Milharčič

Dandanes ima marsikdo mobilni telefon z GPS sprejemnikom. Žal pa je na prenekaterem telefonu GPS sprejemnik zgolj prisoten ne pa tudi izkoriščen. Tak je tudi moj prvi telefon z GPS sprejemnikom, kjer GPS funkcija zgolj izpiše koordinate kar bi recimo prišlo prav, če bi izgubljen v gozdu klical pomoč, kaj več pa ne. No, priznati moram, da je na telefonu tudi Google maps, ki pa ima zelo omejeno funkcionalnost ter zahteva pretok podatkov kar pomeni stroške in neuporabnost na območjih brez GSM signala. A stvari k sreči niso tako črne.
 Navadni (nespametni) telefoni že nekaj časa podpirajo Javo in na spletu obstaja pestra paleta brezplačnih pa tudi plačljivih GPS aplikacij. Preizkusil sem marsikatero a na telefonu sta ostali zgolj dve in sicer GPSMid za navigacijo med vožnjo in TrekBuddy za vse ostalo. Slednji je še kako uporaben v jamarske namene saj omogoča beleženje točk, snemanje prehojene poti, navigacijo (smer in zračna razdalja) do cilja, za poljubno področje je moč ustvariti atlas iz spletnih virov (Openstreetmap, Yahoo, Google...), prikaz celega katastra jam in še bi lahko našteval. Omeniti velja še, da ne prenaša podatkov s spleta (dela tudi v "Airplane mode"), na voljo je tudi za Android telefone in je brezplačen. Priporočeno pa je imeti spominsko kartico (4GB+)
Torej, če imaš telefon z nikoli uporabljenimi Java igricami ter skorajda neuporabnim GPS-om in bi ga rad/a spremenil/a v zelo uporabno GPS napravo (pri čemer ti ni žal dati 10€ za spominsko kartico), beri dalje.

 

Uvod - Namestitev - Osnove - Pozicije - CMSPoti - Zaključek

Namestitev

Navodila sem pisal po lastnih izkušnjah s programom na telefonu Samsung B2710. Namestitev programa zna biti na drugih telefonih drugačna (predlagam branje navodil za uporabnika). Upravljanje znotraj TrekBuddy-ja pa bi moralo biti na vseh telefonih enako.

 1. Najprej prenesi TrekBuddy program
 2. shrani .jar in .jad datoteke na spominsko kartico v telefonu
 3. poženi trekbuddy.jar datoteko in dovoli namestitev programa
 4. a) po namestitvi te bo verjetno vprašal ali naj zažene nameščeni program. Odgovor je da.
  b) če po namestitvi ne vpraša za zagon, se program zelo verjetno nahaja v "games and more" ali kaj podobnega. Zaženi ga.
 5. Telefon te bo vprašal ali naj TrekBuddy-ju dovoli branje, pisanje podatkov. Izberi odgovor "Allow, ask once" ali kaj podobnega. (Pri nadaljnji uporabi programa bo sledilo še par takšnih vprašanj. Odgovor naj bo enak prejšnjemu.)
 6. Trekbuddy je nameščen in se zaganja. Na začetku te vpraša ali naj ustvari TrekBuddy mapo. Odgovor je da. (Program je na kartici ustvaril mapo TrekBuddy z vrsto podmap.)

 

UvodNamestitev - Osnove - Pozicije - CMSPoti - Zaključek

Osnovne funkcije

TrekBuddy je nameščen in teče. Prikaže se karta sveta v zelo majhnem merilu. Za kaj več bo potrebno dodati tako imenovani atlas. Atlase lahko narediš s programom Mobile Atlas Creator. S tem se ti ta trenutek ne bo potrebno ukvarjati saj sem pripravil atlas, ki sicer ne ponuja večjih povečav, a bo za pokušino in prve korake povsem dovolj. Bolj podrobne atlase pa dobiš na koncu tega poglavja. Gremo dalje.

 1. Prenesi datoteko SLO_OpenStreet_2012-01-13.zip (240MB) v kateri se nahajata mapi SLO Cycle in SLO MapQuest, ki ju prenesi v mapo "TrekBuddy/maps" na spominski kartici telefona.
 2. Znova poženi Trekbuddy na telefonu, in zopet se bo prikazala karta sveta. Premakni tarčo na Slovenijo. (Za premikanje uporabi smerne tipke ali tipke "2, 4, 6, 8" pri čemer velja omeniti, da se tarča ob enkratnem pritisku premakne za en piksel, če pa tipko tiščiš dlje časa začne tarča šibati po zemljevidu).
 3. Izberi "Menu/Settings/Desktop" in postavko "Easy zoom" nastavi na "Layers". Nato izberi "OK" in nato "Save".
 4. Izberi "Menu/Maps" nato mapo "SLO Cycle" ali "SLO MapQuest" nato pa "Atlas.tar" (na dnu). "Cycle" in "MapQuest" pomenita vrsto zemljevida.
 5. Prikaže se vsebina atlasa. V našem primeru:
  Cycle 07......Cycle 13
  ali
  Mapquest 07....Mapquest 13
  Oznake "07-13" pomenijo povečavo. Ena stopnja povečave pomeni dvakrat večje merilo (oziroma dvakratno povečavo). Izberi povečave 07-12 (ker so v enem kosu). Na slikah desno je prikazana povečava 12. Za povečanje merila pritisni tipko "9", za pomanjšanje pa tipko "7". Za spremembo zemljevida naloži drugi atlas (točka 4.)
 6. Če te zanima kje se trenutno nahajaš (s predpostavko, da si na prostem in v Sloveniji) izberi "Start" ali "Menu/Start" in program, bo začel iskati GPS signal. Rdeča pika v zgornjem desnem kotu postane med iskanjem modra oziroma zelena, ko GPS signal najde. Če signala ni moč najti postane pika rumena
 7. Sedaj, ko telefon sprejema GPS signal se v tarči prikaže tudi smerna puščica , ki označuje smer gibanja. Če se sedaj na terenu dovolj premakneš (hodiš/pelješ) se bo premaknil tudi zemljevid in sledil tvoji lokaciji. Če pa premikaš zgolj tarčo (smerne tipke ali tipke "2, 4, 6, 8") bo smerna puščica izginila, saj tarča ne prikazuje več dejanske pozicije. Za vrnitev tarče na dejansko pozicijo pritisni tipko "5" ali sredinsko tipko "OK" (med smernimi tipkami).

Toliko o osnovah. Sedaj lahko s TrekBuddyjem pogledaš kje se nahajaš in kaj kažejo zemljevidi. Pri tem telefon ne prenaša nikakršnih podatkov in ne potrebuje GSM signala. Zemljevidi v atlasu so seveda lahko veliko bolj podrobni a posledično vzamejo tudi veliko več prostora. Atlas Slovenije iz Google maps do povečave 15 zasede 400MB, Google terrain 670MB in earth 830GB. Atlas je moč narediti tudi iz umerjenih topografskih kart. Atlas Slovenije narejen iz 25K podlog zasede 1,4GB. Googlove atlase si lahko preneseš iz spodnjih povezav. Potreboval/a pa boš program, ki obvlada .zip datoteke (7-Zip)

 

UvodNamestitev - Osnove - Pozicije - CMSPoti - Zaključek

Vnos in iskanje pozicij

TrekBuddy omogoča delovanje v treh načinih in sicer: zemljevid, kompas in CMS. Med njimi preklapljaš s tipko "#". Z zemljevidom smo se že spoznali v osnovah. Digitalni kompas je uporaben pri iskanju točk na terenu, CMS pa služi prikazovanju raznih podatkov in se mu bomo posvetili v naslednjem poglavju. Zdaj boš potreboval/a le zemljevid in kompas.

Kot jamarja ali jamarko te verjetno zanima kako iskati oziroma beležiti točke na terenu. Recimo, da se želiš pridružiti raziskovalnemu bivaku na tebi še neznanem terenu, kolega pa ti je poslal GPS koordinate bivaka.

Vnos nove pozicije

 1. Imaš torej GPS koordinate bivaka. Postavi TrekBuddy v način z zemljevidom. Izberi "Menu/Navigation" in "Add Custom Waypoint". Prikaže se zaslon za vnos točke. V poljih so vpisane koordinate trenutne pozicije tarče na zemljevidu.
 2. Vnesi želeno ime točke (name)(če nimaš tipke za brisanje "C", vnos prični z daljšim pritiskom na tipko "#"), morebitni opis (comment), nato pa še koordinate (Source Lat, Source Lon). Slednje lahko vneseš v decimalnem (45,780498505 14,221805573) ali stopinjskem (45°46'49.8" 14°13'18.5") formatu. Vnos višine (Altitude) ni potreben.
 3. Izberi "OK". Prikaže se seznam z .gpx datotekami, ki vsebujejo shranjene točke. Izberi datoteko, če želiš točko shraniti v obstoječo datoteko, sicer izberi "<new file>" na  vrhu seznama.
 4. a) če si shranil/a v obstoječo datoteko je to to. Pojdi na korak 5.
  b) če si izbral/a novo datoteko ti program ponudi ime v obliki "User-datum-ura". To ime seveda lahko sprem eniš. Ko si napisal/a želeno ime ga potrdi z izbiro "OK". Ustvarjena je .gpx datoteka ki vsebuje točko s koordinatami bivaka. V to datoteko lahko kasneje shranjuješ tudi druge točke.
 5. Sedaj, ko je pozicija bivaka shranjena, si zopet v "navigation" meniju. Splača se preveriti kje na zemljevidu leži ravnokar vneseni bivak. Izberi "Waypoints" in datoteko  v kateri je shranjena pozicija bivaka. Izberi točko bivaka nato pa "Menu/Go To". Prikaže se pozicija bivaka na zemljevidu (če se nahaja na območju, ki ga pokriva naloženi atlas) 

Vnos trenutne pozicije

 Če bi želel/a zabeležiti točko na terenu (recimo najdeno jamo) je postopek enak vnosu nove pozicije z eno izjemo: v prvem koraku izbereš opcijo "Add GPS Waypoint" (namesto "Add Custom Waypoint")

Iskanje pozicije (navigacija)

 1. Da bi te GPS usmerjal k bivaku, moraš bivak nastaviti kot cilj. Izberi "Menu/Navigation" in "Waypoints".  Izberi .gpx datoteko z bivakom in izberi točko bivaka. Prikažejo se podatki za bivak. Izberi "Menu/Navigate to".
 2. Na karti se prikaže tarča, s smerjo gibanja in smerjo do cilja . Na vrhu zaslona so poleg koordinat izpisani bodisi zračna razdalja in azimut do cilja, bodisi hitrost gibanja in nadmorska višina (preklop s tipko "5" ali sredinsko tipko). Opomba: GPS mora biti aktiven, tarča pa postavljena na GPS lokacijo (tipka "5" ali sredinska tipka)
 3. Pri hoji do cilja si lahko pomagaš tudi s kompasom kjer je smer tvojega gibanja navpično gor, smer cilja pa označena z isto puščico kot na zemljevidu . Če se premikaš, boš na kompasu opazil/a tudi zelene krogce, ki predstavljajo sled tvojega gibanja. Na kompasu prikazana smer sever-jug je pridobljena iz GPS podatkov o tvojem gibanju in ne bo tako mirna in točna kot magnetni kompas.
 4. V kompas načinu lahko preklapljaš med dnevnim in nočnim načinom s tipko "0", spreminjaš merilo z levo/desno ali "4,6", vklopiš/izklopiš interpolacijo pozicije z gor-dol ali "2,8" in fiksiraš/sprostiš orientacijo kompasa s sredinsko tipko ali "5".

Pri pregledovanju terena pride zelo prav, če vemo ali je jama že registrirana ali ne. Če imaš .gpx datoteko s katastrom jam TrekBuddy omogoča pregled vseh registriranih jam v bližini in lahko prihrani razočaranje pri odkrivanju že registrirane jame.

 

UvodNamestitev - Osnove - Pozicije - CMS - Poti - Zaključek

CMS

Kratica CMS pomeni content management system in je poleg že omenjenih zemljevida in kompasa tretji način v katerem deluje Trekbuddy. Kot že ime pove je ta način namenjen prikazovanju podatkov kot recimo največjo, povprečno hitrost, prepotovano razdaljo, število in jakost satelitov i.t.d. Kaj je v CMS načinu prikazano je odvisno od podloge, ki je nameščena. Za Samsung B2710 in ostale telefone z velikostjo ekrana 240x320 je najbolj primerna podloga digiblue(240x270).zip za ostale velikosti ekranov pa poišči podloge tule.

 1. Vsebino zip datoteke prenesi v mapo "trekbuddy/ui-profiles" na spominski kartici telefona.
 2. Poženi Trekbuddy in s tipko "#" preklopi v CMS. S tipko "#" krožiš med tremi načini in sicer v zaporedju zemljevid->kompas->CMS->zemplevid...
 3. V CMS načinu s tipkami levo/desno ali "4/6" izbiraš med različnimi prikazi podatkov (če podloga vsebuje več prikazov)
 4. S tipko "0" izbiraš ned dnevnim in nočnim načinom (če podloga to omogoča)

 

UvodNamestitev - Osnove - Pozicije - CMS - Poti - Zaključek

Beleženje poti

Še ena uporabna funkcija večine GPS naprav je beleženje poti. Prav pride recimo pri gibanju v visokogorju , da se lahko ponoči ali v megli vrneš do bivaka po isti poti brez da bi se zaplezal/a. Uporabna je tudi za shranjevanje stez, ki na kartah niso označene (kolega iz prejšnjega poglavja bi ti lahko namesto koordinat bivaka poslal kar .gpx datoteko s posnetkom poti od parkirišča do bivaka). TrekBuddy omogoča tako sprotno izrisovanje kot tudi shranjevanje poti.

 1. Za sprotno izrisovanje prehojene poti je potrebno vklopiti "show trail" v "Menu/Settings/Desktop". Ta pot bo ostala narisana na zaslonu le dokler bo TrekBuddy aktiven.
 2. Za shranjevanje poti pa je potrebno v "Menu/Settings/Location" vklopiti "Tracklog •ask"
 3. TrekBuddy te bo od sedaj naprej ob vklopu GPS-a (start) vprašal "Start tracklog?". V primeru, da se odločiš za snemanje poti, ti mena ne bo treba podati in bo .gpx datoteka avtomatsko poimenovana po datumu in uri začetka snemanja (npr. 20111231-112555.gpx)
 4. Shranjene poti naložiš z "Menu/Navigation/Tracks" in izbereš ustrezno datoteko. Prikažejo se točke poti. Izberi "Menu/Route Along" in na zamljevidu se bo izrisala pot pri čemer bo navigacijska puščica kazala na prvo zabeleženo točko oziroma začetek poti.
 5. Pri prikazu poti na zemljevidu te utegnejo motiti imena in označbe točk (vogalov) poti, ki znajo biti na manjšem merilu še posebej gosto prikazane. Imena točk skriješ s pritiskom na tipko "0", označbe pa v "Meni/Settings/Navigation" kjer izklopi "POI Icons" Sedaj bo prikazana zgolj črta poti.

 

UvodNamestitev - Osnove - Pozicije - CMS - Poti - Zaključek

Zaključek

Sprehodili smo se skozi nekatere funkcije TrekBuddy-ja. Če boš kaj brskal/a po menijih boš videl/a, da TrekBuddy omogoča veliko možnosti in nastavitev. Izpostavil bi predvsem dve in sicer

 • v "Menu/Settings/Misc" se nahaja opcija "Lowmem I/O", ki jo vklopi, če ti telefon noče naložit večjih map zaradi pomanjkanja spomina
 • v istem meniju se nahaja tudi "numeric input hack" ki ga vklopi, če imaš telefon brez gumba za brisanje "C".

Obsežna navodila za uporabo najdeš na Trekbuddy wiki.

Omejitve, ki jih ima TrekBuddy izhajajo predvsem iz dejstva, da uporablja rastrske zemljevide. To pomeni, da ne more iz zemljevidov prebrati ničesar, se pravi ni moč iskati krajev po imenih, najti najbližje poti po cesti itd. (Za navigacijo na java telefonih se po mojih izkušnjah najbolje obnese GpsMid)

P.S.
Program TrekBuddy je zastojn, a če se ti zdi kaj vreden, lahko avtorju podariš par evrov preko PayPala na njihovi strani ("make donation" na vrhu desno)