Potop v Planinski jami

Kategorija: Aktivnosti Objavljeno: četrtek, 14 september 2017 Napisal: Igor Vrhovec

To soboto smo se spet podali v Planinsko jamo v upanju, da v pritočnem sifonu Pivke najdemo nadaljevanje rova proti Pivka jami. Tokrat sva potapljača na razdalji 400 metrov od vhoda v sifon zavezala novo vrvico ter nadaljevanje iskala ob levi (južnejši) steni sifona. Smer je najprej podobna kot ob desni steni (230 do 240 stopinj), globina po kateri sva plavala je nekje med 55 in 65 metri. Stropa ni videti, tal pa tudi ne.

Nato je stena zavila levo (bolj proti jugu) in že sva mislila "aha, zdaj pa končno tisti ovinek proti jugu", a je zatem spet hitro zavila desno in potem še bolj desno, pa še desno... Spet enaka situacija kot zadnjič, rov s konča z navpično steno. Zato sva se ponovno pričela spuščati v globino, da tam spet poskusiva najti nadaljevanje rova. In verjetno sva ga. No; ali je pravo, bo pokazal naslednji potop.
Od oznake 400 metrov sva potegnila 180 metrov nove vrvice. Točne smeri zadnjega dela ne veva, ker je digitalna tehnika srala in naslednjič bo za vsak slučaj spet v igri klasičen mehanski kompas. Temperatura vode je bila 10 st. C, čas potopa slabe tri ure in pol. Vrvica se zdaj konča nekje pod stropom na globini 96 metrov (ja, vrstni red številk je pravi).
Udeleženci: potapljača sva bila Sebastjan Gantar in Igor Vrhovec. Podporna ekipa, kateri se potapljača za vso pomoč, potrpežljivost in vročo juho po potopu zelo zahvaljujeva pa: Miran Bedenik, Marjan Vilhar in Matjaž Milharčič iz DZRJ Luka Čeč Postojna; Uroš Frlan, Simon Hiti, Tine Žnidaršič, Matej Zalokar, Viki Gornik, Jaka Peteh in Franjo Drole iz JD Rakek. Tudi tokrat se zahvaljujemo JD Planina in IZRK ZRC SAZU za tehnično podporo v obliki čolnov!

Več slik na strani JD Rakek