Napredovanje v Huevosu

Kategorija: Aktivnosti Objavljeno: sreda, 06 september 2017 Napisal: Marjan Vilhar

V začetku meseca julija 2017 se je opravil na Kanin v Jamarski bivak z namenom raziskovanja jame Huevos, ki leži na Kaninskih podih.
Iz Bovca smo se v soboto 1. julija s Kaninsko žičnico odpeljali do smučišča in od tam naprej nadaljevali peš mimo doma Petra Skalarja do Jamskega bivaka. Pot je bila dolga 2.30h v času je bilo oblačno, vidljivost slaba. Ko smo dosegli bivak smo začeli nemudoma z namestitvijo žlebov v postavitev sodov za lovljenje vode. Naslednji dan smo v jutranjih urah pripravili opremo za delo v jami in se odpravili v jamo Huevos, ki se nahaja 15 minut hoda od bivaka.

Med spustom v Huevos smo jamo na nekaj mestih preopremili z dodatnimi sidrišči v odmikališčih. Jama je polna ozkih prehodov "ožin" zato je bila z dvema transportnima vrečama športno zanimiva. Ko smo dosegli zadnje znane dele, ki so jih raziskali v prejšnji akciji na globini -450m, smo začeli z opremljanjem (postavljanjem vrvi) novih delov. Spustili smo se do globine cca -520m, kjer nam je napredovanje onemogočilo ožino. Po 9-urah dela smo se začeli vrniti na površje. V naslednjih dneh bivanja na bivaku smo se še enkrat spustili v jamo Huevos in razširili ozek prehod na površino, počistili bivak in zabetonirali temelj za ponjavo, ki bo služila kot bivalni prostor v poletnih dneh. Dela na bivaku nikoli ne zmanjka. V sredo dne 5. julija smo pričeli zjutraj in čakali helikopter, ki naj bi pripeljal hrano in dodatno opremo na bivak (z njim naj bi se tudi vrnil v dolino). Zaradi slabega vremena je bil helikopterski prevoz odpovedan in tako smo se peš odpravili nazaj do smučišča in z žičnico nazaj v dolino. Akcijo smo zaključili z osvežilnim skokom v Sočo.