Odprava v Albanijo, 2014

Kategorija: Aktivnosti Objavljeno: sobota, 06 september 2014

Letos smo se člani DZRJ Luka Čeč zopet udeležili jamarske odprave na sever Albanije v jamo Shpella e Zeze. Leto poprej (2013) so napredovali kakšnih 500m globlje. Jama se dviga in je postala tako zahtevna, da je bilo treba postaviti bivak saj enodnevne akcije niso več dovolj. Jama je druga najdaljša v Albaniji in letos smo se podali na pot s smelimi načrti prehiteti najdaljšo albansko jamo.
Pot z avtom v Albanijo in konji na hrib je bila takšna kot prejšnja leta. Že prvo jutro pa se je vreme začelo kisati in zvečer konkretno ulilo. Glede na to, da se po obilnem deževju iz jame prelije toliko vode, da preplavi travnik na katerem smo taborili, nas je bilo upravičeno strah podati se globoko v jamo.

V jamo smo se podali le dvakrat. Prvič smo šli širit ožino blizu vhoda skozi katero smo se skušali prebiti že pred dvemi leti. Tokrat nam je uspelo in našli smo kakšnih 100m novih ožin. Drugič smo šli v jamo zgolj zato, da smo pustili nekaj opreme za jamski bivak. Italijanska ekipa je raziskovala v fosilnem rovu, ki je prav tako blizu vhoda. Tudi oni so našli približno 100m novih rovov.
V sled slabega vremena smo tabor zapustili že po enem tednu trdno odločeni, da naslednjo odpravo planiramo bolj zgodaj, ko je verjetnost padavin manjša.
Letošnjih raziskav Shpelle e Zeze smo se udeležili: Rok Stopar (JD Dimnice Koper), Tanja Polegek, Milan Podpečan (JK Speleos-Siga Velenje), Doroteja Podpečan, Robert Rehar (JD Danilo Remšakr Ajdoščina), Marjan Vilhar, Matjaž Milharčič (oba DZRJ Luka Čeč), Louis Torelli, Dario Riavini, Igor Ardetti, L. Comello (vsi CGEB), Vicky Franchini (GGB).