Lenčkova jama še bližje Predjamskemu sistemu

Category: Activities Published: Sunday, 12 July 2020

Lenčkova jama je zopet večja. Tokrat predvsem v globino in to za približno 70m. Kljub globokemu napredovanju, nas je navdušenje na z blatom zalitem dnu 40 mterskega brezna popustilo. Toliko bolj, ko smo ugotovili da smo se spustili mimo rovov Predjamskega sistema. Je pa višje nekaj špranj s svežim zrakom in morda se nam ponovi zgodba iz Bojanove jame, ko smo povezavo s Predjamskim sistemom našli nekaj deset metrov nad dnom zadnjega brezna.

Nove razsežnosti Lenčkove jame

Category: Activities Published: Saturday, 13 June 2020

6.6.2020 se je v Lenčkovi jami zgodil nov preboj. Za ožino kjer so se ustavili teden pred tem, se je odprla jama neslutenih dimenzij, ki so jo takrat na grobo izmerili in je niso uspeli dodobra raziskati.
13.6. smo se spet mudili v Lenčkovi jami. Tokrat brez prelomnih napredovanj pač pa zgolj temeljito merjenje pred tednom dni odkritih delov in raziskovanje za morebitnimi nadaljevanji. Najbolj obetavnega smo našli, ko smo na dnu brezna odvalili nekaj skal in se ustavili pred ožino skozi katero piha pa tudi kamen-sonda kaže spodbudne rezultate.

Napredovanje v Lenčkovi jami

Category: Activities Published: Saturday, 23 May 2020

Ekipa jamarjev iz Borovnice (Joc in Mršek) in Postojne (Ivo, Miščk, Izi in Tinkara) se je odpravila v Lenčkovo jamo. Nadaljevali smo delo na zagozdi, kjer je bilo čutiti prepih in po nekaj urah smo se prebili skozi. Pred nami se je odprlo nadaljevanje jame, cca 150 m vodoravnega rova. Sicer je v rovu podor ampak našli smo vsaj tri opcije, ki peljejo jamo naprej. Ekipa je bila "taprava" in akcija zelo uspešna, to pa pomeni tudi, da nas čaka še veliko dela.

Kopanje v Lenčkovi jami

Category: Activities Published: Sunday, 17 May 2020

V nedeljo 17.5. so se raziskave v Predjami nadaljevale a nekaj nas je šlo v Lenčkovo jamo kopat z zemljo skoraj zaptro ožino skozi katero veje prepih. Ker je zemlja, ki jo je potrebno odstraniti prhka, smo s seboj vzeli temu primerno orodje: zložljivo lopato, motiko in stare lonce za transport zemlje.

Raziskave v Predjamskem sistemu

Category: Activities Published: Sunday, 10 May 2020

Na tokratnem obisku Predjame so bila pričakovanja velika, saj je bilo že iz prejšnjih akcij poročano o rovu velikih dimenzij in velike dolžine. Namen akcije je bil pomeriti čim večji del tega rova in ga pregledati kolikor se le da. V jami sva Vid in Sten naprej izmerila del zahodnega rova iz točke 142 (začetek Bojanove jame) do točke 150, kjer se priključi nov rov (poimenovali smo ga Rov Marjana Vilharja). V tem času sta neučakana Tinkara in Primož odbrzela preko prečk novim metrom naproti.

V Predjamskem sistemu zopet živahno

Category: Activities Published: Monday, 02 March 2020

Obseg Predjamskega sistema in bližina Lenčkove jame kar kliče po novih raziskavah. In če smo domači jamarji dali Predjamski sistem na čakanje, so s nad njim spet navdušili Borovniški in Ajdovski jamarji. In tako se nas je minulo soboto nabralo precejšnje število jamarjev. V jami smo delali v treh skupinah.

Rjava stena

Category: Activities Published: Sunday, 08 December 2019

Po pričevanju znanca in dobrem opisu lokacije jame smo se v nedeljo 8.12. odpeljali na Nanos nad Rjavo steno, kjer naj bi se jama nahajala. Po dobri uri iskanja smo jo našli. Z vrha ni zgledala nič kaj obetavno, saj se je kakšnih osem metrov nižje videlo zasuto dno.

Spoznavanje dijakov z jamarstvom

Category: Activities Published: Saturday, 30 November 2019

Na Gimnaziji Postojna so uvedli predmet Interdisciplinarni tematski sklopi, ki združuje več predmetov, v okviru katerih dijaki raziskujejo eno ali več tematskih področij. Eden izmet teh sklopov je bil na temo Kras. V želji po spoznavanju osnov jamarstva smo štirinajst dijakov peljali v Mačkovico pr Lazah.